Beweegprogramma COPD

COPD is een chronische longziekte waarbij u moeite heeft met ademhalen. Dit komt omdat uw longen ontstoken en beschadigd zijn. Met een beweegprogramma leert u dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen om zo uw gezondheid te verbeteren. U doorloopt het programma samen met uw fysiotherapeut. U leert verantwoord bewegen, zodat u daarna zelfstandig uw conditie op peil kan houden.

Longnetwerk

Het Fysio Centrum maakt deel uit van een regionaal COPD netwerk, genaamd Longnetwerk Assen en omgeving. Daarom zijn we bij uitstek de plaats waar u terecht kunt voor een bewegingsprogramma. Dit netwerk bestaat uit gespecialiseerde fysiotherapeuten die nauw samenwerken met longartsen uit de omgeving. De bewegingsprogramma's die we bieden zijn voor mensen met ernstig COPD. Het doel van het beweegprogramma is u te leren dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen om zo uw gezondheid te verbeteren.

Hoe werkt het?

Het Beweegprogramma COPD richt zich op uw persoonlijke situatie. Het duurt minimaal twaalf weken. Na een korte vragenlijst doen we een paar testen; een beweegervaringstest, een fitheidstest en een aantal gezondheidstesten. Op basis van uw medische gegevens en de informatie uit de testen kan de fysiotherapeut u adviseren mee te doen aan het beweegprogramma, ergens anders te gaan trainen of u verwijzen naar uw huisarts of specialist.

Op peil houden

Samen met de fysiotherapeut bepaalt u de opbouw van uw beweegprogramma. Daarbij wordt erop gelet dat u niet te zwaar wordt belast en niet uw grenzen overschrijdt. De opbouw is ook afhankelijk van wat u aan het einde van het programma wilt bereiken. U bespreekt regelmatig uw individuele vorderingen met uw fysiotherapeut. Er wordt ook informatie gegeven over bewegen en gezondheid.

Dagelijks bewegen

Tijdens het beweegprogramma COPD leert u zelfstandig en gezond te bewegen. Na twaalf weken bekijkt u met uw fysiotherapeut wat u hebt bereikt en of verdere begeleiding nodig is. U krijgt advies over vormen van bewegen die het beste bij u passen en hoe u de behaalde resultaten zelfstandig op peil kunt houden.

Kosten informatie

Het beweegprogramma COPD wordt door een deel van de verzekeringen vergoed. Het telt niet mee met het aantal behandelingen die u van uw aanvullende verzekering krijgt en het telt niet mee voor uw eigen risico. Dit komt doordat diverse verzekeringen een apart potje voor beweegprogramma’s heeft. Het Fysio Centrum heeft met bijna alle verzekeraars een contract. Mocht u beweegprogramma’s niet of deels vergoed krijgen van uw verzekering dan kunt u bellen/mailen naar het Fysio Centrum om te bekijken wat de kosten van het beweegprogramma zijn.

Afspraak maken

Locaties

Fysiotherapeuten