Beweegprogramma Gezond op gewicht

Overgewicht is een veelvoorkomend probleem. Het aantal mensen met fors overgewicht stijgt per jaar. Er bestaan diverse oorzaken voor overgewicht zoals te weinig bewegen, een verkeerd voedingspatroon en erfelijke factoren. Fors overgewicht neemt diverse risico’s met zich mee, zo is er een verhoogde kans om Diabetes type 2 en artrose te ontwikkelen.

Voor wie is het?

Het beweegprogramm "Gezond op gewicht” is bedoeld voor mensen met fors overgewicht (BMI >30) die gemotiveerd zijn om een actieve en gezonde leefstijl te ontwikkelen. Tijdens het beweegprogramma leert u zelfstandig en gezond te bewegen. U krijgt kennis over uw gedrag en hoe u een gezond gewicht kunt gaan bereiken en behouden.

Hoe werkt het?

Het beweegprogramma wordt verzorgd door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de begeleiding van overgewicht. Het beweegprogramma duurt 12 weken. U traint 2x per week in onze fitnessruimte. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met de fysiotherapeut. Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

Intake

Tijdens de intake bij de fysiotherapeut vult u een aantal vragenlijsten in en worden er diverse fitheidsmetingen afgenomen. Samen met de fysiotherapeut stelt u daarna samen haalbare behandeldoelen op. Ook de dietist zal, indien u zelf nog niet bij een dietist loopt, een intake uitvoeren. De dietist zal u voedingsadviezen geven om een gezond gewicht te bereiken en te onderhouden.

Bewegen met de fysiotherapeut

Met behulp van de modernste fitnessapparaten werkt u onder begeleiding van de fysiotherapeut aan het verbeteren van uw uithoudingsvermogen, spierkracht en balans. De opbouw is geleidelijk en aangepast aan uw persoonlijke mogelijkheden en afhankelijk van uw behandeldoelen. U bespreekt regelmatig uw individuele vorderingen met uw fysiotherapeut.

Gedragscoach

De gedragscoach leert u middels een groepsbijeenkomst hoe u uw grenzen leert te respecteren en bewust te worden van verandering. Hierdoor leert u hoe u uw gewicht na afloop van het beweegprogramma onder controle kan houden.

Dietist

De dietist zal u tijdens persoonlijke gesprekken voedingsadviezen geven om een gezond gewicht te bereiken en te onderhouden.

Evaluatiemomentent

Tijdens de evaluatiemomenten worden de vragenlijsten en de fitheidsmetingen herhaald. De gerealiseerde veranderingen worden vervolgens met u besproken. Bij complicaties wordt het trainingsschema aangepast en wordt er gekeken hoe wij u verder kunnen ondersteunen.

Op peil houden

Na het volgen van het beweegprogramma is het belangrijk om de opgebouwde belastbaarheid te onderhouden en een actieve, gezonde leefstijl te behouden. Dit kan in de vorm van het beweegprogramma "Gezond op gewicht plus”, met Fysio Fitness of met iedere andere vorm van bewegen. Het beweegprogramma "Gezond op gewicht plus” start in september 2013.

Kosten informatie

Het beweegprogramma "Gezond op gewicht” wordt door een deel van de verzekeringen vergoed. Het telt niet mee met het aantal behandelingen die u van uw aanvullende verzekering krijgt en het telt niet mee voor uw eigen risico. Dit komt doordat diverse verzekeringen een apart potje voor beweegprogramma’s heeft. Het Fysio Centrum heeft met bijna alle verzekeraars een contract. Mocht u beweegprogramma’s niet of deels vergoed krijgen van uw verzekering dan kunt u bellen/mailen naar het Fysio Centrum om te bekijken wat de kosten van het beweegprogramma zijn.

Afspraak maken

Locaties

Fysiotherapeuten