Beweegprogramma "Goed op adem”

Het beweegprogramma "Goed op adem” is bedoeld voor mensen met (een milde vorm van COPD) die gemotiveerd zijn om een actieve en gezonde leefstijl te ontwikkelen.

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is de verzamelnaam voor longproblemen. De fasen van het het ziekteverloop van COPD staan bekend als de GOLD stadia. Aan de hand van de GOLD-stadia bepalen artsen in welke fase van COPD de ziekte zich bij u bevindt: van een milde tot zeer ernstige vorm van COPD. In elk opvolgend stadium neemt de ernst van de ziekteverschijnselen toe. Dus hoe verder de ziekte is gevorderd, hoe meer klachten u zal ervaren en hoe meer complicaties er kunnen optreden.

Hoe werkt het?

Het beweegprogramma wordt verzorgd door een fysiotherapeut die gespecialiseerd is longklachten. U leert zelfstandig en gezond te bewegen. Daarnaast leert u uw grenzen kennen en leert u om te gaan met deze grenzen.Het beweegprogramma duurt 12 weken. U traint 2x per week in onze fitnessruimte. Tijdens het programma heeft u regelmatig individuele gesprekken met de fysiotherapeut. Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

Intake

Tijdens de intake bij de fysiotherapeut vult u een aantal vragenlijsten in en worden er diverse fitheidsmetingen afgenomen. Samen met de fysiotherapeut stelt u daarna samen haalbare behandeldoelen op. Ook de dietist zal, indien nodig, een intake uitvoeren. Een gezond voedingspatroon is van belang voor mensen met longklachten.

Bewegen met de fysiotherapeut

Met behulp van de modernste fitnessapparaten werkt u onder begeleiding van de fysiotherapeut aan het verbeteren van uw uithoudingsvermogen, spierkracht en balans. De opbouw is geleidelijk en aangepast aan uw persoonlijke mogelijkheden en afhankelijk van uw behandeldoelen. U bespreekt regelmatig uw individuele vorderingen met uw fysiotherapeut.

Gedragscoach

De gedragscoach leert u middels een groepsbijeenkomst hoe u uw grenzen leert te accepteren en om met deze grenzen om te gaan.

Dietist

De dietist zal u, indien nodig, tijdens persoonlijke gesprekken voedingsadviezen geven om een gezond gewicht te bereiken en te onderhouden. Ondergewicht komt veel voor bij mensen met COPD, dit omdat de ademhaling extra energie vraagt. Ondergewicht zorgt ervoor dat de weerstand van het lichaam laag wordt, waardoor u vatbaar wordt voor virussen en infecties.

Evaluatiemoment

Tijdens de evaluatiemomenten worden de vragenlijsten en de fitheidsmetingen herhaald. De gerealiseerde veranderingen worden vervolgens met u besproken. Bij complicaties wordt het trainingsschema aangepast en wordt er gekeken hoe wij u verder kunnen ondersteunen.

Op peil houden

Na het volgen van het beweegprogramma is het belangrijk om de opgebouwde belastbaarheid te onderhouden en een actieve, gezonde leefstijl te behouden. Dit kan in de vorm van het beweegprogramma "Goed op adem plus”, met Fysio Fitness of met iedere andere vorm van bewegen.

 

Kosten informatie

Het beweegprogramma "Goed op adem” wordt door een deel van de verzekeringen vergoed. Het telt niet mee met het aantal behandelingen die u van uw aanvullende verzekering krijgt en het telt niet mee voor uw eigen risico. Dit komt doordat diverse verzekeringen een apart potje voor beweegprogramma’s heeft. Het Fysio Centrum heeft met bijna alle verzekeraars een contract. Mocht u beweegprogramma’s niet of deels vergoed krijgen van uw verzekering dan kunt u bellen/mailen naar het Fysio Centrum om te bekijken wat de kosten van het beweegprogramma zijn.

Afspraak maken

Locaties

Fysiotherapeuten