Bindweefselmassage

Bindweefsel bevindt zich tussen de spieren en de huid. Het beschermt de organen en bepaalt hun vorm. Via bindweefsel worden bloedvaten en zenuwen naar de organen geleid. Massage van het bindweefsel zorgt ervoor dat ook de klieren, organen en andere lichaamsdelen gestimuleerd worden. Blokkades kunnen hierdoor verdwijnen.

Hoe werkt het?

Elk inwendige orgaan en ander deel van het lichaam staat in verbinding met een zijn eigen bindweefsel. De huid van de rug is voor de fysiotherapeut vaak een startpunt voor het beïnvloeden van de organen via het bindweefsel. In het bindweefsel zit bijvoorbeeld de zenuw die de maag aanstuurt. Wanneer u maagklachten heeft, is dat op deze plek, halverwege de rug, te merken. Hier is een verhoogde spanning voelbaar en de huid kan minder goed verschoven worden. Zo heeft elk orgaan een gebied of zone op de rug. Wanneer deze zone behandeld wordt met bindweefselmassage, kunnen de klachten in dat orgaan verminderen.

Waar wordt het voor gebruikt?

Bindweefselmassage kan een positief effect hebben op verschillende klachten zoals hoofdpijn en migraine, buik en borstkas aandoeningen, maag en darm aandoeningen, doorbloedingsstoornissen, chronische verkoudheid, gewrichtsproblemen en slapeloosheid. Bindweefselmassage kan ook toegepast worden voor huidaandoeningen zoals een verslapte of slecht doorbloede huid, cellulitis, striae en littekenweefsel.

De behandeling

Als eerste zal de fysiotherapeut met u uw lichamelijke conditie, mentale welbevinden en eventueel medicijngebruik bespreken. Die zijn van invloed op de behandeling. Daarna volgt een rugonderzoek dat zittend op de massagetafel wordt uitgevoerd. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgetild of geduwd. Op die manier kan de fysiotherapeut opmaken waar zich de eventuele klachtenzones bevinden.

Er zijn verschillende vormen van bindweefselmassage. Bij de oppervlakkige techniek wordt heel voorzichtig gemanipuleerd door middel van lichte strijkingen met vingertoppen. Een tweede techniek is het rollen van huidplooien om zo de bindweefsels vrij te maken van de onderlaag. Dit kan aanvoelen als scherpe pijn. Bij de derde techniek trekt de fysiotherapeut met de vingertoppen sporen in de huidplooien. Ook dit kan scherp en snijdend aanvoelen. Afhankelijk van de klachten duurt een bindweefselmassage tien minuten tot maximaal drie kwartier.

Kosten informatie

Fysiotherapie wordt over het algemeen beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Een goede aanvullende verzekering, waarin voldoende behandelingen fysiotherapie zijn opgenomen, is daarom aan te raden. Het Fysio Centrum heeft met bijna alle verzekeraars een contract. Mocht u niet of niet voldoende verzekerd zijn, dan verwijzen we u naar het kostenoverzicht.

Afspraak maken

Locaties

Fysiotherapeuten