Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarmee spieren aangeprikt worden en op die manier snel en langdurig ontspannen. Het klinkt als acupunctuur, maar is het niet.

Hoe werkt het?

Dry needling gebruikt een 'droge' (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de energie in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten, zogenaamde 'triggerpoints'. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale pijn, ook vaak pijn op andere plaatsen veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze vaak de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten.

Waar wordt het voor gebruikt?

Dry needling heeft effect wanneer u last heeft van triggerpoints. Die kunnen acuut of chronisch ontstaan. Chronisch treden ze vaak op door een langdurig verkeerde houding. Denk bijvoorbeeld aan overbelasting van de arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, CANS) of bij sport. Ook psychologische factoren zoals stress en depressie kunnen een rol spelen. Zelfs slaaptekort, te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak kunnen de oorzaak van triggerpoints zijn. Triggerpoints kunnen ook acuut ontstaan door een verkeerde beweging of ongeluk.

De behandeling

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek met u en een gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort 'kramp' gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid/ stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Kosten informatie

Fysiotherapie wordt over het algemeen beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Een goede aanvullende verzekering, waarin voldoende behandelingen fysiotherapie zijn opgenomen, is daarom aan te raden. Het Fysio Centrum heeft met bijna alle verzekeraars een contract. Mocht u niet of niet voldoende verzekerd zijn, dan verwijzen we u naar het kostenoverzicht.

Afspraak maken

Locaties

Fysiotherapeuten