Kanker komt in veel verschillende vormen voor. Door kanker en/of de behandeling kunt u klachten zoals vermoeidheid, krachts- of conditieverlies krijgen. U merkt dit als u minder 'aankan' dan voorheen. Begeleiding door een in oncologie gespecialiseerde fysiotherapeut kan dan belangrijk zijn. Dit kan in alle fasen van kanker, juist ook tijdens de medische behandeling met chemo-, radiotherapie of andere behandeling. Om in aanmerking te komen voor een oefentraject, heeft u een verwijsbrief nodig van uw oncoloog, oncologieverpleegkundige of huisarts.
Hoe werkt het?
Voor de eerste afspraak plannen we een intake. Dan bespreken we uw persoonlijke situatie, gevolgd door een onderzoek. We testen uw conditie en kracht en kijken naar eventuele bijkomende problematiek. Er kunnen belemmerende factoren zijn zoals oedeem, fibrose, littekens, gewichtsverlies of bewegingsbeperkingen na een operatie. Maar er kan ook sprake zijn van verminderd zelfvertrouwen, waardoor het moelijker is om uw activiteiten of arbeid weer op te pakken.
Samen met u worden er doelen opgesteld binnen uw mogelijkheden. Er wordt een persoonlijk programma opgesteld waarbij we werken aan optimale kwaliteit van leven, door cardio- en krachttraining. Maar waar ook vooral het bezig zijn telt. Dit gebeurt onder persoonlijke begeleiding van de fysiotherapeut. Er zullen regelmatig evaluaties en testmomenten worden ingelast.
Wat mag u van de fysiotherapeut verwachten?
De fysiotherapeut stelt met u een persoonlijk behandelprogramma op. Daarnaast geeft zij advies op het gebied van belastbaarheid en bespreekt zij met u welke problemen u ervaart. Zij kan u adviseren op het gebied van activiteiten, hobby, arbeid en werkhervatting. Ook als blijkt dat genezing niet mogelijk is, kan zij u ondersteunen bij het zelfstandig functioneren. Zij werkt samen met de ziekenhuizen en huisartsen in de omgeving. Hiervoor neemt zij deel aan het Fysiotherapie Oncologie Netwerk Noord.