Fysiotherapie bij psychosomatische klachten

Spannings hoofdpijn   Psychosomstische fysiotherapie

Wanneer spanningen of stress uw leven negatief beïnvloeden kunt u gebruik maken van fysiotherapie met aandachtsgebied psychosomatiek. Het leren omgaan met stress en hoe te ontspannen is het uitgangspunt, zodat u ongezonde stress de baas blijft. De therapeut werkt volgens het bio-psycho-sociaal model. Dit betekent dat hij uw lichamelijke, psychische en sociale aspecten, waaronder uw leef- en werkomstandigheden, bij de behandeling betrekt.

Fysiotherapie volgens de psychosomatiek gebruikt het lichaam als aangrijpingspunt om u te behandelen en te begeleiden bij het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid.

Hoe werkt het

De fysiotherapeut met aandachtsgebied psychosomatiek gaat met u aan de slag om lichamelijke en psychische klachten aan te pakken. Hij kijkt naar verschillende aspecten die effect kunnen hebben op uw lichamelijke klacht. Denk hierbij aan uw leefomgeving en werkomgeving, psychische, sociale en lichamelijke aspecten.

Waar wordt het voor gebruikt

Fysiotherapie bij psychosomatische klachten kan u helpen wanneer psychische klachten en maatschappelijke omstandigheden teveel invloed op uw lichamelijk functioneren hebben. Andersom kunnen uw lichamelijke klachten het geestelijk en maatschappelijk functioneren ook beïnvloeden. De relatie tussen uw lichamelijke klachten en psychische overbelasting is niet altijd direct duidelijk. De lichamelijke klachten die u kunt ervaren zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, duizeligheid, spier- en gewrichtspijnen, hyperventilatie en allerlei (chronisch) onbegrepen klachten. Psychische klachten die u kunt ervaren zijn bijvoorbeeld lusteloos zijn, prikkelbaar, onrustig of gejaagd zijn en angstig en/of onzeker zijn.

De behandeling

Doel van de behandeling van de fysiotherapeut kan zijn om inzicht te krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klacht en het veranderen van de factoren die mogelijk de klacht in stand houden. Hierbij leert u het toepassen van ontspanning, verbeteren van ademhaling of adempatroon door lichaamsbewustwording, het opvoeren van de belastbaarheid door gerichte langzaam toenemende fysieke belasting en het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in uw ziektebeleving en het dagelijks functioneren om zo op een andere manier te leren omgaan met de klachten. Zo kunt u uw balans weer herstellen.

Kosten informatie

Fysiotherapie wordt over het algemeen beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Een goede aanvullende verzekering, waarin voldoende behandelingen fysiotherapie zijn opgenomen, is daarom aan te raden. Het Fysio Centrum heeft met alle verzekeraars een contract. Mocht u niet of niet voldoende verzekerd zijn, dan verwijzen we u naar het kostenoverzicht.

Klachten

Afspraak maken

Locaties

Fysiotherapeuten