Incontinentie en bekkenbodemklachten

incontinentie

Bekkenbodemklachten komen vaak voor, maar er wordt weinig over gepraat. Met deze therapie proberen we de drempel te verlagen. We weten dat veel vrouwen vinden het lastig om problemen met plassen, de ontlasting of vrijen te bespreken. Ook denken veel vrouwen dat er toch weinig aan hun klachten te doen is. Of dat deze horen bij het ouder worden. Fysiotherapie bij bekkenbodemklachten is bedoeld voor mensen van wie de klachten het gevolg zijn van functiestoornissen van de bekkenbodem zoals incontinentie, obstipatie, verzakkingen en pijn. Met advies en oefeningen voor uw ademhaling, houding, beweging, drinken, voeding en toiletgedrag kunt u veel verbeteren.

Functie van de bekkenbodem

Het bekken zit onderin de buik. De bekkenbodem is de onderkant van het bekken. Het bestaat uit sterke spieren en bindweefsel. De bekkenbodem zorgt ervoor dat de organen onderin de buik niet naar buiten vallen (de blaas, de baarmoeder en het laatste stuk van de darmen). De spieren van de bekkenbodem helpen om de plas en ontlasting op te houden. De bekkenbodem speelt ook een rol bij seks en bij een bevalling.

Welke klachten treden op?

Als de spieren van de bekkenbodem niet goed werken, kunnen verschillende problemen ontstaan. De blaas, baarmoeder en endeldarm kunnen naar beneden zakken als de bekkenbodem ze niet goed ondersteunt. Dit noemt men een verzakking. Andere bekkenbodemklachten zijn problemen met het plassen en met de ontlasting. Klachten die optreden zijn onder andere:

  • trekkend, zwaar gevoel van onderen, verzakkingklachten
  • onderbuikpijn, moeheid, pijn in liezen, benen of laag in de rug
  • vaak of snel aandrang hebben om te plassen
  • ongewild urineverlies (urine-incontinentie)
  • problemen met de ontlasting zoals verstoppingen (obstipatie)

De behandeling

Samen met de fysiotherapeut begint u met het onderzoeken waardoor de klacht ontstaat. Ook bekijkt de fysiotherapeut of u andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven zijn aan de klacht. Aan de hand van de uitkomsten wordt samen met u een behandelplan opgesteld, een prognose gegeven en een afspraak voor een behandeling gemaakt. Het doel is om de bekkenbodem weer op de goede manier te gebruiken. U krijgt advies over onder andere ademhaling, houding en beweging, drinken, voeding en toiletgedrag. U doet ook Oefeningen ter bewustwording aan- en ontspanning van de bekkenbodemspieren. Hierin speelt uzelf een actieve rol.

Kosten informatie

Fysiotherapie wordt over het algemeen beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Een goede aanvullende verzekering, waarin voldoende behandelingen fysiotherapie zijn opgenomen, is daarom aan te raden. Het Fysio Centrum heeft met bijna alle verzekeraars een contract. Mocht u niet of niet voldoende verzekerd zijn, dan verwijzen we u naar het kostenoverzicht.

Klachten

Afspraak maken

Locaties

Fysiotherapeuten