Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Het doel van de therapie is het beter laten functioneren van de gewrichten en uw houding en bewegingen te verbeteren. Het is een specifieke methode van onderzoeken en behandelen die bijzonder geschikt is bij pijn en bewegingsklachten die voortkomen uit de wervelkolom.

De intake

In een eerste gesprek zal de manueel therapeut vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut de houding en het bewegen beoordeelt. Op grond daarvan wordt een diagnose gesteld. Samen met de therapeut beslist u of er behandeld kan gaan worden of dat u teruggaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueel therapeut.

De behandeling

De behandeling heeft tot doel de functie van de gewrichten, de houding en beweging te verbeteren. Dat gaat door middel van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueel therapeut probeert vastzittende bewegingen te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met manipulaties. Dat wordt in de volksmond ook wel 'kraken' genoemd. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid worden gehoord. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Kosten informatie

Fysiotherapie wordt over het algemeen beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Een goede aanvullende verzekering, waarin voldoende behandelingen fysiotherapie zijn opgenomen, is daarom aan te raden. Het Fysio Centrum heeft met bijna alle verzekeraars een contract. Mocht u niet of niet voldoende verzekerd zijn, dan verwijzen we u naar het kostenoverzicht.

Klachten

Afspraak maken

Locaties

Fysiotherapeuten