Medical Taping Concept

Medical Taping is een behandeling waarbij spieren meehelpen bij het herstel van blessures. Elastische tapes ondersteunen spieren zonder ze te beperken. De normale spieractiviteit verbetert de weefseldoorbloeding en bevordert zo het herstel. De spieren kunnen daarmee optimaal de toevoer van bloed en afvoer van afvalstoffen door het lichaam blijven verzorgen.

Beweging is essentieel

De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen. Het Medical Taping Concept wordt zowel bij spierproblemen, blessures van de banden en pezen, als ook bij storingen van het lymfesysteem toegepast.

Hoe werkt het?

Het Medical Taping Concept maakt onder andere gebruik van elastische tapes die CureTape genoemd wordt. Deze tape ondersteunt de spieren in hun functie, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd. De gebruikte CureTape komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. De tape geeft daardoor snel pijnvermindering en er treedt sneller herstel op. Anders gezegd, CureTape ondersteunt precies dat, wat het lichaam onder optimale omstandigheden zelf zou doen.

Waar wordt het voor gebruikt?

Het Medical Taping Concept wordt breed toegepast. Bijvoorbeeld voor nabehandeling van blessures, het laten afnemen van ontstekingen of vochtophopingen, houdingscorrecties, behandeling van klachten door overbelasting (zoals RSI, tennis- of golfelleboog). Het kan zelfs van waarde zijn bij het behandelen van hoofdpijn.
 

De behandeling

De fysiotherapeut heeft bij de behandeling volgens het Medical Taping Concept de keuze uit verschillende manieren van tapen. Naast de veelgebruikte elastische tape, worden ook wel rastervormige 'patches' gebruikt. Deze behandeling noemen we Cross Taping. De Cross Tapes worden op pijnpunten en triggerpoints en acupunctuurpunten geplakt.

Kosten informatie

Fysiotherapie wordt over het algemeen beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Een goede aanvullende verzekering, waarin voldoende behandelingen fysiotherapie zijn opgenomen, is daarom aan te raden. Het Fysio Centrum heeft met bijna alle verzekeraars een contract. Mocht u niet of niet voldoende verzekerd zijn, dan verwijzen we u naar het kostenoverzicht.

Klachten

Afspraak maken

Locaties

Fysiotherapeuten