Mulligan Concept

Het Mulligan concept is een vorm van fysiotherapie voor allerlei klachten die betrekking hebben op gewrichten, spieren en banden. Het is in de jaren '80 ontwikkeld door Brian Mulligan (Nieuw-Zeeland). Het grote voordeel is het gebruik van weinig kracht door de fysiotherapeut en een pijnloze behandeling.

Hoe werkt het?

Brian Mulligan ontdekte in de jaren '80 dat veel gewrichtsklachten veroorzaakt worden door een 'positiefout' of 'ontsporing' van de gewrichtsdelen ten opzichte van elkaar. Het herstel van de ontsporing in het gewricht kan leiden tot een opmerkelijk snel herstel, zelfs in al jaren voortslepende gevallen. De methode is een samenspel van therapeutische handelingen en gelijktijdig door u uit te voeren actieve bewegingen. Dat is noodzakelijk om zo snel mogelijk te komen tot een optimaal resultaat.

Waar wordt het voor gebruikt?

De Mulligan Concept technieken kunnen op vrijwel alle gewrichten en de wervelkolom worden toegepast. Klachten waarbij goede resultaten geboekt kunnen worden zijn onder andere tennisellebogen, enkelblessures, klachten van de knieschijf en nekklachten.

De behandeling

Tijdens de behandeling wordt het gewricht in een correcte, pijnvrije uitgangspositie gebracht. De kracht die hiervoor nodig is, is klein. Vanuit de pijnvrije uitgangshouding wordt u uitgenodigd in de vooraf beperkte richting te bewegen terwijl de correctie door de fysiotherapeut gehandhaafd blijft. Met deze aanpak blijken gewrichten plotseling in staat hun verloren mobiliteit binnen minuten terug te krijgen. Door het herhalen van de probleembeweging wordt volgens Mulligan de 'memory-functie' van het gewricht opnieuw geactiveerd.

Kosten informatie

Fysiotherapie wordt over het algemeen beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Een goede aanvullende verzekering, waarin voldoende behandelingen fysiotherapie zijn opgenomen, is daarom aan te raden. Het Fysio Centrum heeft met bijna alle verzekeraars een contract. Mocht u niet of niet voldoende verzekerd zijn, dan verwijzen we u naar het kostenoverzicht.

Afspraak maken

Locaties

Fysiotherapeuten