Bandletsel van de enkel

Rondom het enkelgewricht bevindt zich een aantal pezen en banden en een gewrichtskapsel. Deze zijn voor de stabiliteit en voor het begeleiden van de bewegingen. Bij enkelbandletsel kan sprake zijn van een verstuiking van de enkelband, maar ook een verrekte of gescheurde enkelband kan voorkomen. Tevens kan het kapsel zijn opgerekt en er kan een peesverrekking zijn ontstaan. In ernstige gevallen kan ook het kraakbeen van het sprongbeen schade hebben opgelopen.

Oorzaak

Een enkelbandletsel wordt veroorzaakt doordat de voet naar binnen of naar buiten zwikt. Dat kan komen door een misstap, verdraaiing van de enkel of een verkeerde landing na een sprong. In 50% van de gevallen wordt het letsel tijdens sportbeoefening opgelopen. Het is een veel voorkomende blessure vooral bij jongeren en jong volwassenen tussen de 15 en 35 jaar oud. Vooral als u aan zaalsporten of voetbal doet, heeft u kans op enkelbandletsel.

Verschijnselen

Vrijwel direct na het ongeval ontstaat er een eivormige zwelling aan de buitenzijde van de enkel. Het is dan moeilijk in te schatten of het gaat om een verstuiking, een kapotte buitenband van de enkel of een botbreuk. Pas na vier tot zeven dagen na het ongeval is dit goed te zien. Wanneer er geen bloeduitstorting is en de voet kan ten opzichte van het onderbeen in de enkel niet naar voren worden verschoven (schuiflade onderzoek) dan is er sprake van een verstuiking. Bestaat er drukpijn ter hoogte van de buitenband van de enkel, gecombineerd met een blauwgroene verkleuring aan de buitenzijde van de enkel en kan de voet ten opzichte van het onderbeen naar voren worden verschoven, dan is er in 95% van de gevallen sprake van een kapotte enkelband.

Behandeling

Het behandelen van bandenletsel is zinvol als u na een week nog niet op de aangedane voet kunt staan. Wanneer u drukpijn voelt aan de buitenzijde van de enkel of op andere plaatsen aan de buitenzijde van de voet dan is er een grote kans dat u een botbreuk heeft. In die gevallen is het verstandig om een echo te laten maken. Bij een echografie kan de kapotte band worden opgespoord en behandeld. Na zes weken kunnen lopende en staande werkzaamheden volledig worden hervat evenals het sporten. U kunt daarna kiezen voor actieve oefentherapie. De oefeningen/trainingen zorgen ervoor dat de coördinatie en de stabiliteit van het gewricht en alle weefselstructuren daar omheen op elkaar afgestemd worden.

Behandelingen