Beschadigingen aan het meniscus

Een meniscus is een schijfje van soepel kraakbeen in de vorm van een halve maan. In elke knie zitten er twee: één aan de binnen- en één aan de buitenzijde, tussen het boven- en onderbeen. Deze menisci zijn belangrijk voor het soepel bewegen van het gewricht. Ze beschermen het onderste gedeelte van het been tegen het gewicht van de rest van het lichaam.

Oorzaak

Een scheur in de meniscus kan op alle leeftijden voorkomen. Bij jongere mensen is de meniscus redelijk sterk en rubberachtig. Scheuren van menisci bij mensen onder de dertig ontstaan meestal door een sterke verdraaiing. Het gaat dan om een plotselinge draai met het bovenbeen terwijl het onderbeen stil blijft staan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij basketbal tijdens het dribbelen, of bij tennis tijdens een draaiing om de bal te raken. Het meest komt een scheur in de meniscus voor tijdens voetbal. Vandaar de naam voetbalknie. Soms kan een voetbalknie ontstaan bij het omhoogkomen uit hurkzit. Het is dus niet noodzakelijk dat er een grote kracht op de knie wordt uitgeoefend om een scheur te veroorzaken. Bij oudere mensen wordt de meniscus zwakker met de leeftijd en een meniscusscheur is dan vaak het gevolg van een klein ongelukje.

Verschijnselen

Een scheur in de meniscus gaat gepaard met een hevige pijnscheut. Daarna krijgt u een zwelling en een verspringend gevoel in de knie. De knie kan blokkeren of u kunt de neiging hebben door de knie te gaan. U voelt pijn bij volledig buigen en volledig strekken van de knie. Het kan zelfs voorkomen dat de knie op slot gaat. De symptomen van een voetbalknie lijken op de symptomen van andere aandoeningen in de knie.

Behandeling

De ernst van de scheur hangt af van de precieze plaats en de grootte ervan. Met oefentherapie kan de knie weer sterk en soepel gemaakt worden. Soms wordt er bij de het maken van de diagnose een echografie gemaakt om de schade in de knie te kunnen bepalen. Bij het ontdekken van een grote scheur in de meniscus kan een operatie nodig zijn. Wanneer de meniscus behouden kan worden, is intensief sporten daarna weer mogelijk. Bij een verwijdering van de meniscus neemt het risico op slijtage in de knie toe. Daarom is het na de revalidatieperiode raadzaam om in beweging te blijven.

Behandelingen