Carpaal Tunnel Syndroom

Bij het carpaal tunnel syndroom is een zenuw in de pols bekneld geraakt waardoor er klachten ontstaan. De zenuw (de nervus medianus, oftewel de middelste armzenuw) loopt door een soort tunnel aan de binnenkant van de pols. In die tunnel lopen de pezen van de spieren die de vingers kunnen buigen en de zenuw. De zenuw is door de zachte structuur het meest gevoelig voor druk.

Oorzaak

Het carpale tunnel syndroom wordt veroorzaakt doordat de pezen rondom de middelste handzenuw opgezwollen zijn. Dit kan het gevolg zijn van veelvuldige en herhaaldelijke bewegingen van de hand. RSI is een mogelijke oorzaak van het carpale-tunnelsyndroom. Ook zwangerschap, overgewicht en suikerziekte zijn bekende risicofactoren voor het ontwikkelen van het carpale-tunnelsyndroom. De klachten treden ook wel eens op aan het begin van de overgang.

Verschijnselen

Bij het carpale-tunnelsyndroom heeft u vaak een doof en tintelend gevoel aan de binnenkant van de hand, die uitstraalt naar de duim of de drie naastliggende vingers. Dit zijn precies de vingers die verbonden zijn aan de beknelde zenuw. Soms ervaart u het dove gevoel in alle vingers en een uitstralende pijn vanuit de binnenzijde van de hand, naar de bovenarm en de schouder. U kunt ook last hebben van een prikkelend en pijnlijk gevoel in de vingers en in de hand, een gevoel alsof de hand opgezwollen is. Krachtverlies is een ander verschijnsel dat optreedt. De klachten worden erger als de betreffende hand vaak wordt gebruikt, zoals bij autorijden, fietsen, lezen of wringen. De klachten komen het meest voor bij vrouwen.

Behandeling

Vaak is het niet in een keer vast te stellen of daadwerkelijk om een carpaal tunnel syndroom gaat of dat er iets anders aan de hand is. Wij kunnen dan met een echografie een behandeling op maat afstemmen op uw klachten. Bij lichte klachten kan (tijdelijke) aanpassing van de activiteiten van de betreffende hand vaak genoeg zijn om deze te laten verdwijnen. Wanneer u vooral 's nachts last heeft, kunt u een zogenaamde 'nachtspalk' om de hand doen. Een andere mogelijkheid is het geven van een injectie die de lokale zwelling van de pezen ter plaatse doet verdwijnen. Het carpaal tunnel syndroom kan het gevolg zijn een andere aandoening, zoals bijvoorbeeld suikerziekte. Uiteraard is het dan van belang dat u daarvoor zo goed mogelijk wordt behandeld.

Behandelingen