Frozen Shoulder

Oorzaak

Een primaire frozen shoulder ontstaat vaak zonder duidelijke oorzaak. Bij een secundaire frozen shoulder zijn er vaak wel oorzaken te benoemen, zoals langdurige immobilisatie of na een operatieve ingreep. Ook kan een frozen shoulder ontstaan na een tumor of CVA. Verder kunnen er systemische oorzaken zijn zoals diabetes mellitus, de ziekte van Parkinson of schildklier problemen.

Verschijnselen

De belangrijkste symptomen zijn pijn en stijfheid van de schouder. Hierdoor wordt het bewegen van de schouder moeilijk. Bij een frozen shoulder kunnen dagelijkse dingen zoals aankleden, reiken en autorijden zeer pijnlijk zijn. Vaak treedt de pijn ook 's nachts op en kun je er niet goed meer van slapen.

Behandeling

Van de fysiotherapeut kun je tips en adviezen krijgen over hoe om te gaan met je frozen shoulder. Ook kan het helpen om aangrenzende regio's, zoals de bovenrug en nek, te behandelen met manuele therapie. Oefentherapie is heel belangrijk om de bewegelijkheid van je schouder te vergroten en je spierkracht te trainen. Als dit je goed bevalt kun je je oefeningen voortzetten bij de fysio fitness. Daarnaast kan bij een beginnende frozen shoulder een EMTT behandeling het herstel bevorderen. Soms is het ook verstandig om een echo te maken van de schouder. Hiermee kunnen andere aandoeningen worden uitgesloten.