Gescheurde achillespees

De achillespees is de sterkste pees van het lichaam en bestaat uit drie kuitspieren. Als deze drie spieren samentrekken wordt er aan de achillespees getrokken en strekt de voet. Deze spieren worden dan ook gebruikt bij het wandelen, hardlopen, springen en sprinten. Hierbij kunnen de krachten in de achillespees oplopen tot zeven keer het lichaamsgewicht.

Oorzaak

Een gescheurde achillispees is meestal het gevolg van sportblessures, bijvoorbeeld bij basketbal, hardlopen, wandelen en hoogspringen. Er wordt dan veel druk uitgeoefend op de kuitspieren en de achillespees. Wanneer de voetstand bij de landing van de voet op de grond niet optimaal is kan dat gevolgen hebben. Een gescheurde achillespees treedt meestal op bij mannen tussen de dertig en veertig jaar, die met enige regelmaat sport beoefenen. Daarbij schijnt de linkerzijde vaker aangedaan te zijn dan de rechter.

Verschijnselen

Wanneer de achillespees scheurt voelt u een plotselinge pijn aan de achterkant van uw onderbeen. U hoort of voelt meestal een knap. De meeste mensen denken dat er iemand achter hem/haar een trap, slag of stoot op de kuit heeft gegeven. Verder lopen is dan onmogelijk. Er is gelijk een 'dip' te zien op de plaats waar de achillespees behoort te lopen. De eerste dagen na het ontstaan van het letsel is er sprake van een forse zwelling en een bloeduitstorting. De dip is dan niet meer te zien.

Behandeling

De behandeling van een gescheurde achillespees kan met of zonder een operatie. Dat is afhankelijk van de aard van het letsel. Na een operatie worden het onderbeen en de enkel in gips gezet. Na 6 tot 8 weken mag het gips worden verwijderd en moet er flink worden geoefend. De fysiotherapeut kan u helpen bij het beweeglijk houden van het enkelgewricht, het voorkomen van verkorting en het vergroten van de maximale trekkracht van de achillespees. Als er geen operatie nodig is, bestaat de behandeling uit 6-8 weken tape, bandage of gips om de achillespees te ondersteunen. Het gevaar is dan wel aanwezig dat de achillespees opnieuw kan scheuren. Er kan een echo gemaakt worden voor het stellen van de juiste diagnose. Veel zelfdiscipline en voorzichtige opbouw van de training onder leiding van een fysiotherapeut is dan aan te bevelen. Ook is het na de revalidatieperiode raadzaam om in beweging te blijven. Shockwave-therapie wordt toegepast bij hardnekkige klachten.

Behandelingen