Hamstring verrekking

Een hamstring is niet één spier, maar een groep van drie spieren. Twee daarvan lopen vanaf de achterzijde van het bekken naar de binnenkant van de knie. De derde vanaf de zitbeenknobbel naar de buitenzijde van de knie. Al deze spieren hebben invloed op de bewegingen van zowel het heup- als kniegewricht. Ze spelen een grote rol bij het coördineren van de bewegingen van het been tijdens het (hard-) lopen.

Oorzaak

Een verrekking van de hamstrings komt het meest voor bij sporten waarbij er sprake is van een plotselinge inspanning in kracht of snelheid. Denk daarbij aan voetbal, springsporten, racketsporten en atletiek. Een hamstringblessure kan ook een niet acute oorzaak hebben. Dit komt voor bij sporten waarbij de (loop-) beweging veelvuldig en gedurende lange tijd wordt herhaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een marathon of een triatlon. U verhoogt het risico ook wanneer u geen goede warming-up doet.

Verschijnselen

Bij een verrekking van de hamstring treedt plotseling pijn op die lijkt op een messteek of een zweepslag; vaak gaat de pijn gepaard met een kramp. Er ontstaat een gedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik boven of onder de blessure. De huid onder de blessure wordt meestal blauw na enkele uren of dagen. U kunt ook last hebben van stijfheid.

Behandeling

Bij het verrekken van de hamstring is het van belang voldoende rust te nemen. Over het algemeen zijn de klachten binnen 2 tot 8 dagen volledig verdwenen. Na de eerste 1 à 2 dagen is het van groot belang om rustig te blijven bewegen, waarbij explosieve en verende bewegingen absoluut vermeden moeten te worden. Om het herstel te versnellen kunt u bij de fysiotherapeut onder begeleiding oefentherapie doen om weer sneller te kunnen sporten. De meeste mensen hebben daarnaast ook baat bij massage. Hierdoor wordt de doorbloeding beter en het herstel versneld. Een echo wordt gebruikt om een scheuring van de hamstring uit te kunnen sluiten.

Behandelingen