Heupfractuur

Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom. De heupkop gaat over in de hals en via een tweetal verdikkingen zit de hals vast aan het dijbeenbot. Een breuk van de heup is meestal complex en gaat vaak samen met bijkomende gezondheidsproblemen. Hierdoor geneest slechts 1 op de 4 patiënten volledig. Dat heeft vaak te maken met een verminderde functie van de heup voor de val.

Oorzaak

Een heupfactuur komt het meest voor bij oudere en bejaarde mannen en vrouwen door een val in eigen huis of op straat. Hierbij kunnen osteoperose (botontkalking) en evenwichtsstoornissen ook een rol spelen.

Verschijnselen

Bij een heupbreuk heeft u veel pijn in de heup. U kunt niet meer staan (probeer niet om te gaan staan, om meer schade te voorkomen). U kunt een heupbreuk ook herkennen aan standafwijkingen van een been. De voet hangt bijvoorbeeld naar buiten gedraaid. Bovendien kan het been waar het om gaat korter lijken dan het andere.

Behandeling

Bij een gebroken heup wordt meestal gekozen om met een operatie de gebroken heup weer aan elkaar te zetten. Soms wordt een prothese in de heup geplaatst. Dit komt vaker voor bij ouderen waarbij de heup ook slijtage vertoont. Bij jonge mensen met een gebroken heup wordt vaak gekozen voor schroeven of pinnen. Na de operatie heeft u fysiotherapie nodig. Deze therapie zal in het ziekenhuis gegeven worden en is bedoeld om weer te leren lopen met behulp van krukken. Wanneer u weer thuis komt zal de fysiotherapeut u met name verder helpen om op de juiste en snelste manier weer volledig thuis te functioneren. Wanneer u merkt dat het herstel niet doorzet en u beperkt blijft in uw bewegingen en dagelijks functioneren, is het heel belangrijk dat u meteen aan de bel trekt bij uw fysiotherapeut. Eventueel kunt u zich in een later stadium, wanneer u wat zelfstandiger wilt gaan trainen, aanmelden bij een sportschool waar fysiotherapeuten aanwezig zijn.

Behandelingen