Hielspoor

Hielspoor is een uitstekend stukje bot aan het hielbeen (calcaneus). Hielspoor hoeft op zich geen klachten te geven. Dat kan wel als er door overbelasting of een verkeerde voetstand veel spanning komt te staan op de pezen die de hiel en de voorvoet met elkaar verbinden. In de volksmond noemen we dat hielspoor. De medische term voor hielspoor is calcaneusspoor.

Oorzaak

Meestal is een samenspel van factoren verantwoordelijk voor het ontstaan van hielspoor. Bijvoorbeeld omdat bij inspanning de pezen onder de voet niet goed warm zijn. Andere oorzaken zijn in een korte tijd te veel, te vaak en te snel hardlopen. Met name heuveltraining is berucht. Ook uw schoeisel speelt een belangrijke rol in het ontstaan van hielspoor. Door overbelasting of een verkeerde voetstand kan veel spanning komen te staan op de pezen. Door die trekkracht kunnen kleine scheurtjes ontstaan op de plaats waar de peesplaat aan het bot aanhecht. Tijdens de genezing van deze beschadigingen - de scheurtjes - kan botuitwas ontstaan. Dit noemen we hielspoor.

Verschijnselen

In het beginstadium van hielspoor heeft u vooral 's ochtends last van een stijf en/of zeurende pijn. U heeft ook last na een zware inspanning of als er met blote voeten op een harde ondergrond loopt. De aanhechting bij de hiel is vooral pijnlijk als erop wordt gedrukt. Als er niets aan gedaan wordt zullen ook pijnklachten optreden bij het begin van de inspanning. Deze klachten verdwijnen in het begin nog tijdens de warming-up, maar keren daarna terug. Als er toch doorgesport wordt, zullen de pijnklachten nog meer toenemen en zal hardlopen niet meer (goed) mogelijk zijn. Genezing van de blessure kan dan maanden gaan duren.

Behandeling

Er zijn veel manieren om de pijnklachten te lijf te gaan. Maar een uitkomst is wel de Shockwave-therapie voor deze kwaal. Meestal na een aantal behandelingen is de pijn soms al gehalveerd en keren de klachten niet meer terug. Vooraf aan de shockwave behandelingen is een echografie noodzakelijk om de aard van de klacht te bepalen en andere zaken uit te sluiten. Het is belangrijk om in het hersteltraject samen met een podoloog zooltjes te laten aanmeten voor een blijvend en preventief effect zodat de kans op hielspoor zeer klein wordt. Hiervoor werken wij samen met de podologen van Stadtmüller.

Behandelingen