Obstipatie

Oorzaken

Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ontstaan door bijvoorbeeld te weinig vezelrijk voedsel te eten. Het voedingscentrum adviseert 30-40 gram vezels per dag. Daarnaast kan onvoldoende beweging of onvoldoende vochtinname leiden tot een moeizame stoelgang. 1,5-2 liter vocht zou voldoende moeten zijn voor soepele ontlasting. Andere mogelijke oorzaken zijn problemen van de (dikke) darm zelf of moeilijkheden bij het proces van ontlasten. Om goed te kunnen ontlasten is het belangrijk om goed op het toilet te zitten en er is een goede ademhaling en bekkenbodemspiercontrole nodig. Tot slot kan een verzakking van de endeldarm leiden tot obstipatie.

Verschijnselen

Iedereen heeft wel eens harde of juist zachte stoelgang. Bij obstipatie is er zeer geregeld of alleen maar harde, brokkelige stoelgang. Veelal moet op deze ontlasting geperst worden om het uit te kunnen scheiden. Hoe vaak iemand ontlast is heel verschillend, alles tussen drie keer per dag of drie keer per week wordt als normaal beschouwd. Er is sprake van obstipatie als iemand minder dan drie maal per week ontlast. Obstipatie kenmerkt zich daarnaast door het gevoel niet helemaal leeg te kunnen ontlasten of het gevoel van een blokkade bij de uitgang. Bij een endeldarmverzakking heeft men vaak het gevoel niet goed richting de uitgang te kunnen ontlasten, net of de ontlasting ergens blijft hangen. Soms moet er dan met de hand of vingers worden geholpen om de ontlasting uit te scheiden. Niet alle verschijnselen hoeven bij iedereen aanwezig te zijn. Heeft u twee van bovenstaande klachten, dan is het goed mogelijk dat er sprake is van obstipatie.

Behandeling

Obstipatie kan worden behandeld door de bekkenfysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in klachten rondom het bekkengebied. Er zal altijd worden gestart met een uitgebreid vraaggesprek, waarin moet worden achterhaald wat de oorzaak van het probleem is en of er sprake is van (andere) bekken- of bekkenbodemklachten. In een volgende bezoek wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan en een behandelplan opgesteld. Bekkenbodemoefeningen en advies over eet-, drink- en toiletgewoonten kunnen helpen om uw klachten te verminderen.