Overbelasting schouder

In de schouder bevindt zich een samenstel van spieren en pezen die het bot van de bovenarm met het schouderblad verbinden. We noemen dit de rotatorenmanchet (rotator cuff). Bij overbelasting wordt één of meerdere van deze pezen te zwaar belast.

Oorzaak

Als er aan de pezen wordt getrokken met een kracht die groter is dan normaal is er sprake van een verrekking. Dit komt bijvoorbeeld voor bij het trainen met zware gewichten. De oorzaak kan ook liggen bij veroudering en een verslechterende lichaamshouding. Hierbij gaat het vooral om het voor langere tijd aannemen van eenzelfde (verkeerde) houding. Bij overbelasting raken de pezen aangedaan en kunnen zelfs scheuren.

Verschijnselen

Bij overbelasting kunt u zowel bij stilhouden van de arm als bij bewegen pijn hebben. Bij bewegen doet vooral het opzij optillen van de arm pijn. Denk hierbij aan haren kammen en aan- en uitkleden. Het liggen op uw schouder is ook pijnlijk en is soms helemaal niet mogelijk. De klachten kunnen uitstralen naar de schouderbladen, de nek, de arm en de hand. De klachten van de schouder staan echter wel duidelijk op de voorgrond.

Behandeling

De meeste schouderklachten verdwijnen vanzelf na 2 tot 6 weken. Bij hardnekkige schouderklachten kan het herstel langer duren. Regelmatig wordt van de schouder een echografie gemaakt. Hiermee kan de schade binnenin de schouder bekeken worden. Om de volledige functie van de schouder weer terug te krijgen is training nodig. In eerste instantie onder begeleiding van de therapeut (oefentherapie), maar al snel kan dit zelfstandig.

Behandelingen