Polsbreuk

Oorzaak

Polsbreuken ontstaan meestal door een val op de gestrekte of licht gebogen arm. De zogenaamde ‘Colles fractuur’ komt vaak voor. Hierbij is de pols achterover geklapt. Dit type breuk komt voor in alle leeftijden, maar vaker bij ouderen. De botten zijn dan kwetsbaarder en breken makkelijker. Op jongere leeftijd is er een veel grotere kracht nodig om het spaakbeen te breken. Dit veroorzaakt dan uitgebreidere en in het gewricht doorlopende breuken.

Verschijnselen

Bij een gebroken pols heb je pijn en zie je een zwelling op de pols in combinatie met roodheid. Je pols voelt warm aan en je kunt de pols niet goed bewegen. De pols is vaak ook ontwricht.

Behandeling

Er zijn zeer veel soorten polsbreuken. Het maakt zeer veel uit bij wie, hoe en wat voor breuk er is ontstaan. De behandeling van een gebroken pols bij een dame op leeftijd verschilt wezenlijk van de jonge motorrijder met een verkeersongeluk. Snelle en juiste behandeling (rechtzetten van de pols) is noodzakelijk, omdat scheefstand kan leiden tot beperking van de beweging. Je pols wordt dan in het gips gezet of er kan een operatie nodig zijn wanneer het 'zetten' van de breuk niet goed mogelijk is of de stand van de pols niet goed is. Vervolgens kan behandeling bij de handfysiotherapeut(e) noodzakelijk zijn om de pols weer goed te kunnen gebruiken. Ook shockwavetherapie en EMTT kunnen het herstel bevorderen.