Polsbreuk

De pols wordt gevormd door de uiteinden van het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna), samen met de handwortelbeentjes. Een polsbreuk is in driekwart van de gevallen een breuk van één van deze botten.

Oorzaak

Polsbreuken ontstaan meestal door een val op de gestrekte of licht gebogen arm. De zogenaamde ‘Colles fractuur’ komt vaak voor. Hierbij is de pols achterover geklapt. Dit type breuk komt voor in alle leeftijden, maar vaker bij ouderen. De botten zijn dan kwetsbaarder en breken makkelijker. Op jongere leeftijd is er een veel grotere kracht nodig om het spaakbeen te breken. Dit veroorzaakt dan uitgebreidere en in het gewricht doorlopende breuken.

Verschijnselen

Bij een gebroken pols heeft u pijn en ziet u een zwelling op de pols in combinatie met roodheid. Uw pols voelt warm aan en u kunt de pols niet goed bewegen. De pols is vaak ook ontwricht.

Behandeling

Er zijn zeer veel soorten polsbreuken. Het maakt zeer veel uit bij wie, hoe en wat voor breuk er is ontstaan. De behandeling van een gebroken pols bij een dame op leeftijd verschilt wezenlijk van de jonge motorrijder met een verkeersongeluk. Snelle en juiste behandeling (rechtzetten van de pols) is noodzakelijk, omdat scheefstand kan leiden tot beperking van de beweging. Uw pols wordt dan in het gips gezet. Vervolgens wordt fysiotherapie gegeven om uw pols de pijn te verminderen en de pols weer helemaal te kunnen laten bewegen.

Behandelingen