Scheuring hamstring

Een hamstring is niet één spier, maar een groep van drie spieren. Twee daarvan lopen vanaf de achterzijde van het bekken naar de binnenkant van de knie. De derde vanaf de zitbeenknobbel naar de buitenzijde van de knie. Al deze spieren hebben invloed op de bewegingen van zowel het heup- als kniegewricht. Ze spelen een grote rol bij het coördineren van de bewegingen van het been tijdens het (hard-) lopen.

Oorzaak

Een scheuring van de hamstrings komt het meest voor bij sporten waarbij er sprake is van een plotselinge inspanning in kracht of snelheid. Denk daarbij aan voetbal, springsporten, racketsporten en atletiek. Een hamstringblessure kan ook een niet acute oorzaak hebben. Dit komt voor bij sporten waarbij de (loop-) beweging veelvuldig en gedurende lange tijd wordt herhaald. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een marathon of een triatlon. U verhoogt het risico ook wanneer u geen goede warming-up doet.

Verschijnselen

Bij een acute scheuring van de hamstring heeft u een duidelijke pijn aan de achterzijde van het bovenbeen. Bij de chronische vorm is de pijn vaak al een tijd aanwezig. Deze vorm komt minder vaak voor. De (pijn-) klachten nemen in verloop van tijd in ernst toe. Verder is het zo dat blessures aan de hamstrings zich vaak en makkelijk herhalen, waarbij ze in ernst toenemen en moeilijker verdwijnen.

Behandeling

Wanneer een spier scheurt, scheuren er eigenlijk een aantal spiervezels bij elkaar. De genezing gaat redelijk snel, maar het weefsel is wel stugger dan de rest van de spieren. Daarom is het erg belangrijk om snel te beginnen met oefenen en niet alleen maar rust te nemen. Dit kunt u doen met oefentherapie. Bij een blessure waarbij de spier volledig is afgescheurd is een operatie meestal noodzakelijk. Goede medische hulp is vereist. Pas na de operatie kan heel voorzichtig weer met bewegen worden begonnen. Doe dit altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ook is het van belang om in beweging te blijven, ook wanneer de therapie is afgesloten.

Behandelingen