SLAP Laesie

SLAP laesie staat voor scheurtje in het Superior Labrum, van Anterior (voor) naar Posterior (achter). Het wil zoveel zeggen als een scheur in de kraakbeenring boven het midden van de kom in uw schouder.

Oorzaak

Vaak is een SLAP laesie een aan sport gerelateerde blessure. Golfers kunnen er bijvoorbeeld last van krijgen als zij met de club in de grond slaan. Maar het kan ook optreden wanneer u bij een val van de trap zich met de hand aan de leuning vast gehouden heeft.

Verschijnselen

In het begin heeft u niet zoveel last van een SLAP laesie. De echte pijnklachten ontstaan pas wanneer de arm bij activiteiten ver boven het hoofd gehouden moet worden. Soms voelt u dan ook een pijnlijke knak in de schouder. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij werpsporten zoals tennis, volleybal en honkbal. Uw schouder kan instabiel aanvoelen, alsof de schouder uit de kom kan schieten. Het kan zijn dat u zich een duidelijk moment kan herinneren wanneer uw letsel ontstaan is. Vaak is dat helaas niet zo omdat een SLAP laesie ook kan ontstaan door een chronische overbelasting van de schouder.

Behandeling

Door intensieve behandel- en oefenmethodes kunnen de klachten sterk verbeteren. Bijvoorbeeld door oefentherapie, waarbij heel gericht op kracht in de schouder wordt getraind. In een later stadium kunt u bijvoorbeeld ook zelfstandig fysiofitness gaan beoefenen.

Behandelingen