Slijtage in de nek

Slijtage is het langzaam verdwijnen van wervelschijven en de tussenwervelschijven. Slijtage lijkt op atrose maar is het niet. Bij slijtage gaat de hoeveelheid kraakbeen achteruit. Bij atrose verandert de structuur van het kraakbeen.

Oorzaak

Door de jarenlange belasting heeft bij ouderen de wervelkolom de neiging om slijtage te vertonen; slijtage is een normaal verouderingsverschijnsel dat bij iedereen voorkomt, al is de mate waarin het optreedt, van mens tot mens verschillend. Doordat het kraakbeen verdwijnt gaat het wervelbot dit opvangen. De wervels worden dikker en de ruimte binnenin de wervels kleiner. Er is dan minder ruimte voor onder andere de zenuwen. De hoeveelheid ruimte in de wervel is bij de geboorte al sterk verschillend. Wanneer u van nature al weinig ruimte heeft, zult u bij slijtage eerder klachten krijgen.

Verschijnselen

Bij slijtage in de nek heeft u last van schietende of uitstralende pijn in de schouder of de arm. Dat kan gepaard gaan met een doof of tintelend gevoel. Bij het draaien of buigen van de nek of het strekken van de arm kan dit erger worden. De klachten ontstaan geleidelijk.

Behandeling

Bepaalde oefen- en behandelmethodes kunnen de klachten verlichten en/of verminderen. Bijvoorbeeld door fysiofitness te beoefenen. Door middel van fysiotherapie kunnen bepaalde spiergroepen worden getraind waardoor het gewricht hoger belast kan worden. Daarnaast kunnen spiergroepen met een te hoge spanning worden ontspannen waardoor de druk op het gewricht minder wordt.

Behandelingen