Spit

Spit is eigenlijk een beschadiging van een tussenwervelschijf. Het is een kraakbenige ring met een geleiachtige substantie in het midden. Deze schijf geleid de krachten die op de wervelkolom komen te staan bij bewegingen en houdingen. Hij werkt als een soort schokdemper. Bij een slechte beweging kan een scheur ontstaan in de tussenwervelschijf. De geleiachtige substantie vloeit dan in die scheur en veroorzaakt druk op de omliggende weefsels. Het lichaam wil de plaats van de beschadiging beschermen en reageert met een heftige aanspanning van de omliggende spieren.

Oorzaak

De oorzaak van lage rugpijn is niet altijd duidelijk. Zo kan het bijvoorbeeld ontstaan door overbelasting van de rug, een verkeerde beweging, zwaar en verkeerd tillen, blootgesteld worden aan lichaamstrillingen, een slechte lichamelijke conditie, langdurig in een gedraaide houding blijven, overgewicht of door te zware borsten. Het kan ook langzamer ontstaan, doordat u niet op uw houding let, vaak lang moet zitten, zwaar lichamelijk werk hebt of te veel stress hebt.

Verschijnselen

Wanneer u uw rug niet overbelast of juist te veel rust neemt, duurt de pijn vaak drie tot vijf dagen. Na deze periode kunt u meer en makkelijker zonder of met minder pijn bewegen. Dit duurt ongeveer 3 weken. De tussenwervelschijf is dan herstelt. De pijn neemt steeds meer af en u kunt meer en meer bewegen. Na drie weken is de tussenwervelschijf nog wel kwetsbaar. Het is dus zinvol om op te letten hoe u beweegt en tilt.

Behandeling

Spit kan het beste behandeld worden door uw rug goed warm te houden. Beweeg zo veel mogelijk om uw spieren soepel te houden. Probeer bijvoorbeeld een stukje te wandelen of te fietsen. Duren de klachten te lang of wilt u sneller herstellen, dan kunt u oefentherapie gaan doen onder begeleiding van de fysiotherapeut. Tevens kan door middel van massage van de rugspieren ervoor worden gezorgd dat de spieren ontspannen. Het is wel verstandig om na de oefentherapie te blijven trainen.

Behandelingen