Whiplash

Een whiplash betekent dat je hoofd een heftige beweging heeft gemaakt ten opzichte van de rest van je lichaam. Letterlijk betekent whiplash 'zweepslag'. Door whiplash kunnen beschadigingen ontstaan in je nek en bovenste deel van je rug. In dat gebied zitten wervels, spieren, banden en gewrichten die beschadigd kunnen raken. Een whiplash wordt ook wel nekverstuiking genoemd.

Oorzaak

Een whiplash wordt meestal veroorzaakt door een plotselinge achterwaartse of voorwaartse beweging van het hoofd zoals bij aanrijdingen en vooral bij kop-staartbotsingen. Maar een nekverstuiking kan ook ontstaan door sportongelukken, bedrijfsongevallen, misdrijven of gewoon door een ongelukje thuis. Van whiplash is nog steeds niet precies bekend wat er precies beschadigd word. Het kan een beschadiging zijn van spieren of gewrichten. Dit kan weer variëren van bijvoorbeeld verrekking, scheuring of bloedinkjes. Maar het kan ook nog zijn dat het beschadigingen op microweefsel niveau zijn. Dit alleen geeft al aan hoe complex een whiplash kan zijn.

Verschijnselen

De meest voorkomende klachten zijn een pijnlijk en stijf gevoel in de nek en nekspieren, pijn in het achterhoofd, en beperkte beweeglijkheid van de nek. Maar er is een heel scala aan andere verschijnselen die ook op kunnen treden. Zoals bijvoorbeeld: evenwichtsproblemen, concentratiestoornissen, misselijkheid, braken, slecht zien, gevoelig voor licht en lawaai, energieverlies, vermoeidheid, en tintelingen in armen en benen. Bij een aanrijding zit er in de meeste gevallen een tijd tussen het ongeluk en het ontstaan van de klachten. Het is vooraf onduidelijk hoe de klachten zich ontwikkelen. Al na een paar dagen kan de pijn over zijn, maar het kan ook langer duren, variërend van enkele weken tot een aantal maanden. Gelukkig hebben de meeste mensen maar een korte tijd last van hun klachten. Tachtig procent is binnen één jaar klachtenvrij.

Behandeling

De pijn in de nek kan leiden tot een zekere bewegingsangst. Met de juiste therapie proberen we te voorkomen dat het hoofd en de nek niet meer kunnen bewegen. Dat klinkt eenvoudig, maar hoe whiplash precies behandeld moet worden is iets waar de experts het nog niet helemaal over eens zijn. Het is in ieder geval van belang dat u probeert in beweging te blijven. Fysiofitness en manuele therapie kunnen de klachten helpen verminderen.

Behandelingen